Αντώνιο Μαρία Καποδίστριας


Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

     Ο κόμης Αντώνιο Μαρία Καποδίστριας (Αντωνομαρίας), γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 22 Απριλίου 1741, κατάγονταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Κέρκυρας και κατείχαν από τον 16ο αιώνα τον τίτλο του κόμη, τον οποίον τους παρέδωσε η Γαληνότατη, λόγω της συμβολής της οικογένειας, κατά την πολιορκία του νησιού, το 1716. Υπήρξε μαθητής του Νικηφόρου Θεοτόκη στην Κέρκυρα και μετά σπούδασε νομικά στην Πάντοβα. Ήταν παντρεμένος με την Διαμαντίνα Γονέμη, που κατάγονταν από την αρχοντική οικογένεια των Γονέμη.  Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, γύρισε στην Κέρκυρα και ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Το 1760, εισήλθε με την εγγραφή του στο γενικό συμβούλιο της Κερκυραϊκής Κοινότητος. Διορίστηκε πρώτα έφορος και αργότερα πρεσβευτής της Κωνσταντινουπόλεως και της Ρωσίας. Υπήρξε μέλος μίας επιτροπής που απαρτιζόταν από δώδεκα μέλη, με σκοπό να πετύχουν την έγκριση του συντάγματος και έκανε ταξίδια στην Αγία Πετρούπολη και στην Υψηλή πύλη για τις ανάγκες της επιτροπής. Είχε τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Ιερουσαλήμ.        

     Ο Αντώνιο Μαρία απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Βιάρο, τον Γεώργιο, τον Αυγουστίνο (έναν από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος μετά τον Ιωάννη) και τον Ιωάννη (πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος). Μόνο ο Γεώργιος απέκτησε απογόνους και μία από αυτούς είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του δήμου Κερκυραίων, η Μαρία Δεσύλα - Καποδίστρια, η οποία ήταν δισέγγονή του, και δώρισε την αγροικία της οικογένειας, (Κουκουρίτσα), στην περιοχή των Ευροπούλων, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας και στην Εταιρία Κερκυραϊκών Σπουδών, στην οποία σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Καποδίστρια, Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη. Επίσης απόγονος του κυβερνήτη είναι η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια. Ο Αντώνιο Μαρία Καποδίστριας, απεβίωσε στις 5 Απριλίου 1819.          

Πηγές: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012, Ψηφιακό Αρχείο Μουσείου Καποδίστρια    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις