Αλίκη Παδοβά


Επιμέλεια: Βασίλειος Κακαβάκης

    Η Αλίκη Παδοβά γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 14 Μαρτίου 1936. Ήταν κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Αργυροπούλου - Παδοβά. Η Αλίκη Παδοβά μαθήτευσε στο Γυμνάσιο Θηλέων Κέρκυρας. Κατά την παιδική της ηλικία είχε αρκετά ενδιαφέροντα ακόμη και με τα πρόβατα για το γάλα της οικογένειάς της. Χαρακτηριστικό βίωμά της η σωτηρία της κατά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στην Κέρκυρα το 1943, από ένα στρώμα μαλλιού. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας από το 1953 έως το 1956. Την ίδια χρονική περίοδο έλαβε πτυχίο από την Γαλλική Ακαδημία. Στην Θεσσαλονίκη έκανε πρακτική στην Αμερικανική Σχολή για τέσσερις μήνες. Επιπλέον, στην Θεσσαλονίκη έκανε άσκηση στην Σχολή Αγροτικής Οικονομίας. Γνώριζε τέσσερις γλώσσες, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Το 1958 το Υπουργείο Γεωργίας επέλεξε την Αλίκη Παδοβά, ώστε να μεταβεί για μεταπτυχιακές σπουδές διάρκειας τεσσάρων μηνών στο πανεπιστήμιο του Purdue της Αμερικής. Εκεί σπούδασε Οικιακή Οικονομία ενώ παράλληλα εργάζονταν στην καφετέρια της Σχολής. Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως Επόπτρια σε θέματα Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας αρχικά στην Αθήνα και στα Ιωάννινα και στη συνέχεια σε θέματα Οικιακής Οικονομίας στην Θεσπρωτία, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στην Λευκάδα και στην Κέρκυρα. Η Αλίκη Παδοβά ούσα πολυμαθής, μετέβη πάλι στην Αμερική το 1962, με σκοπό να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Από εκεί αποφοίτησε δύο χρόνια αργότερα λαμβάνοντας δύο μεταπτυχιακούς τίτλους. Εν συνεχεία, μετά το 1966 έλαβε ακόμη δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Οικιακή Οικονομία και στην Διευρυμένη εκπαίδευση. Ήταν παντρεμένη με τον Wayne H. Anderson of Craig ο οποίος ήταν πολιτικός επιστήμονας. Η Αλίκη Παδοβά έλαβε την Αμερικανική υπηκοότητα στις 31 Οκτωβρίου 1969. Υπήρξε Διευθύντρια στο Central Missouri Counties Human Develpment Corporation στην Κομητεία του Randoiph. Λάτρευε την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική η οποία δεν έμενε ασχολίαστη από κανέναν. Είχε συγγράψει ένα βιβλίο για την μαγειρική λαμβάνοντας πληροφορίες από τέσσερα σημειωματάρια που είχε από την μητέρα της. Το 1997 η Παδοβά, ασχολούνταν με τον χορό εντείνοντας τα μαθήματα όπου έκανε επί τριάντα και πλέον έτη. Ήταν συλλέκτρια γραμματοσήμων και δεινή κολυμβήτρια. Αγαπούσε τις γάτες και τα ταξίδια. Είχε βραβευθεί από το Επιμελητήριο της Sedalia από την American Association of University Women. Απεβίωσε το 2011. Αναγνωρίζεται ως σημαντική ευργέτιδα της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας αφού της έχει κληροδοτήσει ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας της. Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας έχει καθιερώσει από το 2014 κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων τον ετήσιο διαγωνισμό "Αλίκη Παδοβά" για μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του νησιού.  

Ευχαριστώ πολύ την Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας για την παραχώρηση της φωτογραφίας του πορτρέτου της Αλίκης Πάδοβα και τον κ. Σπύρο Παδοβά για την σημαντική βοήθειά του.

Πηγές: Δελτίο Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας (2012 - 2015) αρ. 28 σ. 321 - 344 Αλίκη Παδοβά, Επίσημη Ιστοσελίδα Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας (https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/arxiki/drastiriotites/ekpaideusi/aliki-padova/)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις