Πέτρος Κουαρτάνος Καλογεράς

Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

   Ο Πέτρος Κουαρτάνος Καλογεράς, ανήκε στις παλαιότερες αρχοντικές οικογένειες του νησιού, καθώς βλέπουμε την οικογένεια να δραστηριοποιείται κατά το 1440 στην Κέρκυρα. Ο Πέτρος Κουαρτάνος, σπούδασε νομική στην Ιταλία. Κατά τον 19ο αιώνα, ασχολήθηκε με την μελέτη των κλασικών καθώς και Ιταλών συγγραφέων. Οι γνώσεις του των βοήθησαν να διοριστεί καθηγητής στο ιδιαίτερο Γυμνάσιο Κέρκυρας.

     Ο Κουαρτάνος, ασχολήθηκε ενεργά με την τελετουργία των λιτανειών του ιερού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνος. Μία εντολή της Αγγλικής Κυβερνήσεως, κατά το έτος 1837 έκανε τον Κουαρτάνο και άλλους λόγιους της τότε εποχής να αντιδρούν, διότι διέταξαν την απαγόρευση των αγγλικών στρατιωτικών τμημάτων ή φιλαρμονικών συνόλων, για τελετές ξένων θρησκευμάτων, αυτό έκανε τον Κερκυραϊκό λαό να δυσαρεστήθει που θα λιτανεύεται το σκήνωμα του αγίου Σπυρίδωνος, χωρίς την συμμετοχή φιλαρμονικών. 

    Ο Πέτρος Κουαρτάνος, υπήρξε πρόεδρος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας. Συνελήφθει από την Αγγλική διοίκηση λόγω διαφόρων δράσεων, που θεωρήθηκαν στασιακές. Πολλά φιλολογικά έργα του είναι χαμένα ή αδημοσίευτα. Απεβίωσε στις 9 Ιουλίου 1881.

Πηγές: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012, Corfu Museum (http://www.corfu-museum.gr/index.php/el/ct-menu-item-27/57-historical-personalities/262-2011-01-01-15-58-55)  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις