Ιωάννης Ζαμπέλιος | Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης

Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης 

     Ο Ιωάννης Ζαμπέλιος γεννήθηκε στην Λευκάδα τον Απρίλιο του 1787 και ήταν γιός του Ζαχαρία Ζαμπέλιου. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και αναγνωρίζεται ως μία εκ των παλαιοτέρων οικογενειών του νησιού της Λευκάδας. Ο Σπυρίδων Μαυρομάτης ήταν ο πρώτος του δάσκαλος. Αργότερα, έμαθε ιταλικά καθώς ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει στην Ιταλία να σπουδάσει. Το 1804, μετέβη στην Ιταλία με σκοπό να τελειοποιήσει την ιταλική γλώσσα. Εκεί γνώρισε τον ποιητή Melchiorre Cesarotti. Στην συνέχεια, γράφτηκε στην Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Μπολώνιας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με τον ποιητή Vincenzo Monti. Επιπλέον, γνώρισε τον Ιωάννη Κωλλέτη, τον Θεόφιλο Καΐρη και τον Ούγκο Φώσκολο. Το 1809 γνώρισε στο Παρίσι τον Αδαμάντιο Κοραή. Κατά την παραμονή του εκεί επισκέφθηκε Βιβλιοθήκες, την Ακαδημία του Παρισιού αλλά και το Ναπολεόντειο Μουσείο που θαύμασε τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων. Ο απρόσμενος θάνατος του πατέρα του, τον ανάγκασε να επιστρέψει στην γενέτειρά του. Έως το έτος 1813 ο Ιωάννης Ζαμπέλιος ασκούσε δικηγορία και στη συνέχεια ανέλαβε Εισαγγελεύς. Το 1815 απέκτησε έναν γιό, τον Σπύρο Ζαμπέλιο, αργότερα ιστορικό και λογοτέχνη. Το 1817 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωσή της στην Λευκάδα. Το 1818 έγραψε την πρώτη του τραγωδία με τίτλο « Τιμολέων» . Ο Ζαμπέλιος, ενίσχυε με τρόφιμα τους Σουλιώτες και μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τις Βρετανικές αρχές συνελήφθει εντός του εισαγγελικού του γραφείου και οδηγήθηκε στην φυλακή. Όταν του ζητήθηκε να καταδώσει συνεργάτες του ή να ομολογήσει ότι ο Ι. Καποδίστριας είχε γνώση των γεγονότων, απάντησε: «… η Ιόνιος Κυβέρνησις μοι επέβαλε και έδωσα όρκον να κατηγορώ ως Εισαγγελεύς τους παραβάτας του νόμου, ουχί δε να κατασκοπεύω τας πράξεις των πολιτών και να γίνομαι καταδότης.». 

     Το 1826 ανέλαβε χρέη ανωτέρου Δικαστή στην Κεφαλονιά. Tο 1834 υπήρξε μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα έως το 1851 όπου παραιτήθηκε. Την τελευταία πενταετία της ζωής του ασχολήθηκε με την λυρική ποίηση. Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ετάφη στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ανεμόμυλου Γαρίτσας. Είχε τιμηθεί με τον χρυσό Σταυρό του Σωτήρος για την δράση του την περίοδο του εθνικού αγώνος. 

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα " Η Κέρκυρα Σήμερα " στις 16 - 11 - 2022)

Πηγές: Μουσείο Καποδίστρια προσωπικότητες του αγώνα (https://www.capodistriasmuseum.gr/persons/ioannis-zabelios/)Βικιπαίδεια (https://www.bing.com/search?q=ιωάννης+ζαμπέλιος&cvid=0481b66c4bfd44afab568ff979bb6028&aqs=edge.0.69i59i450l8...8.1589052j0j1&FORM=ANNTA1&PC=HCTS).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις