Ανδρέας Παπαδόπουλος - Βρετός | Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης


Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης

     Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος - Βρετός γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1800 και ήταν Γιατρός και Λόγιος. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην Λευκάδα, ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του. Μόλις έντεκα ετών, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος - Βετός μετέβη μαζί με την μητέρα του στην Νάπολη όπου εγκαταστάθηκε και εκεί σπούδασε Φιλοδοφία και Ιατρική. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, μελετούσε σε βάθος την ιστορία των Ιταλοαλβανικών κοινοτήτων της νότιας Ιταλίας. Το έτος 1817, ανέλαβε να διδάξει την ελληνική γλώσσα στα παιδιά του Ιταλού φιλέλληνα Στρατηγού Guiseppe Rosaroll (1775 - 1823). Στα Επτάνησα επέστρεψε το 1822 μαζί με την μητέρα του. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στην Λευκάδα με σκοπό να εδραιωθεί επαγγελματικά, πράγμα το οποίο δεν κατάφερε και έτσι μετέβη στην Ιθάκη αλλά εκεί κατάφερε να ιδρύσει ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Στην συνέχεια, κατέφθασε στην Κέρκυρα όπου γνώρισε κάποιες προσωπικότητες της εποχής, όπως τον Fr. North κόμη Guilfurd αλλά και τον ποiητή Byron. Τελικώς, εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα και ανέλαβε πρώτος Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιονίου Ακαδημίας. Όταν το 1827 ο Fr. North κόμης Guilford απεβίωσε, τότε όλα του τα βιβλία περίπου 6.000 στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο και πουλήθηκαν, οπότε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος - Βρετός έχασε την δουλειά του. Κατά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο, αποφάσισε να ανοίξει ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο. Με σκοπό να συλλέξει τον απαραίτητο εξοπλισμό ταξίδεψε στην Βενετία και την Τεργέστη και επανήλθε στην Ελλάδα. Κατά την άφιξή του στο Ναύπλιο, ο Ι. Καποδίστριας δολοφονήθηκε, τότε μαζί με τον Γ. Ράλλη ίδρυσαν την ελληνογαλλική εφημερίδα η οποία ονομάζονταν Ελληνικός Καθρέφτης. Στην εφημερίδα αυτή παρουσιάζονταν οι ορθές απόψεις του Καποδίστρια μέσα από μία σειρά εγγράφων. Την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Κυβερνήτη, η σύζυγός του Ελισάβετ Αλεξάδροβνα - Φαιδρόβνα, κόρη του Ρώσου συνταγματάρχη Αλ. Φαίδροφ, είχε γεννήσει πρόωρα την κόρη τους, αλλά δυστυχώς το βρέφος δεν επέζησε. Ο Παπαδόπουλος - Βρετός είχε έρθει σε ρήξη με τους πολιτικούς αντιπάλους του Καποδίστρια και για αυτό είχε καταφύγει στην Ρωσία, όπου εργάστηκε ως Μεταφραστής στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγία Πετρούπολη. Στην συνέχεια, εγκαταστάθηκε για δύο έτη στο Παρίσι, όπου εφηύρε έναν αλεξίσφαιρο θώρακα από υφασμάτινο πίλημα. 

      Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος - Βρετός, επεστρεψε στην Αθήνα το 1838. Μαζί με τον Γεώργιο Καποδίστρια, αδελφό του Ιωάννη συμμετείχαν στην Φιλορθόξη Εταιρεία. Στα 1849 διορίστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βάρνας όπου ασχολήθηκε με αρχαιολογικές ανασκαφές συνέγραψε μια μελέτη για την ιστορία της Βουλγαρίας. Αργότερα μετέβη στην Βενετία όπου εργάστηκε στο Προξενείο της Βενετίας έως το 1855. Το τελευταίο του σύγγραμμα είχε τίτλο << Βιογραφία Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού συνταχθείσα υπό του ατυχούς πατρός του Ανδρέα Παπαδόπουλου - Βρετού >> και αφορούσε τον γιό του Μαρίνο Παπαδόπουλο - Βρετό, ο οποίος απεβίωσε το 1871. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος - Βρετός απεβίωσε το 1876 και ετάφη στην Λευκάδα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα " Η Κέρκυρα Σήμερα " στις 9 Νοεμβρίου 2022 στην στήλη Επτανησιακές προσωπικότητες)

Πήγες: Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών (https://www.capodistriasmuseum.gr/persons/andreas-papadopoulos-vretos/)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις