Σπύρος Προσωπάρης | Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης

Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης

     Ο Σπύρος Προσωπάρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 3 Σεπτεμβρίου 1979 και είναι ο Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά). Η σχέση της οικογένειάς του με την μουσική ήταν πρώτα από την γιαγιά του, όπου υπήρξε μαθήτρια στις σχολές πιάνου και τσέλου στην Παλαιά και από τον πατέρα του, όπου ήταν τρομπετίστας στην Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος. Πρώτες εικόνες όπου έρχονται στην μνήμη του ήταν το πέρασμα των Φιλαρμονικών κάτω από το σπίτι του. Το 1987, γράφτηκε στην Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας έχοντας ως μουσικό όργανο τα κρουστά με Αρχιμουσικούς τον Γεώργιο Περούλη και τον Χαρίλαο Μανιατόπουλο (πρώην μαέστρους της ''Παλαιάς'') και δάσκαλο κρουστών τον Αναστάσιο Κότση. Η πρώτη του μουσική εμφάνιση ήταν στην λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα της 11ης Αυγούστου 1989. Την εγκύκλια παιδεία του έλαβε στην Κέρκυρα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας και αργότερα στο Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο - Λύκειο) της Κέρκυρας, έχοντας Διευθυντές τον Κώστα Καραμούτσο και τον Δημήτρη Μάνδυλα και καθηγητές μεταξύ άλλων τον Μιχάλη Θεοδώρου στα κρουστά και την Μαριλένα Ελλούλ στο πιάνο. Επιπλέον, σπούδασε στο Ωδείο της Κέρκυρας. Κατά την νεανική του ηλικία είχε δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο με την ονομασία << Φιλόμουσοι Νέοι >> της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών με τη βοήθεια του αείμνηστου αρχιμουσικού Γιώργου Αρκούδη. Στην συνέχεια, μετέβη στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει στο Ωδείο Αθηνών κρουστά και διεύθυνση ορχήστρας, στο Ελληνικό Ωδείο ανώτερα θεωρητικά και στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας σύνθεση. Κάποιοι σημαντικοί καθηγητές του Σπύρου Προσωπάρη υπήρξαν ο Αναστάσιος Καζιάνης (θεωρητικά), ο Ιωάννης Καστρινός (θεωρητικά), ο Μιχάλης Τραυλός (σύνθεση), ο Δημήτρης Μαρινάκης (κρουστά) και ο Λουκάς Καρυτινός (Διεύθυνση ορχήστρας). Αργότερα, σπούδασε στην Ολλανδία Διεύθυνση ορχήστρας στο Fontys Hogenschoolen με καθηγητή τον Arjan Tien.

     Υπήρξε μέλος της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού υπό την διεύθυνση του Αλεξάνδρου Παυλάκου με συνεχείς παρουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Αρχιμουσικός της νεοσύστατης Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς για 8 χρόνια. Ως εκτελεστής κρουστών είχε συμμετάσχει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2010 ανέλαβε Διευθυντής των Σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, του αρχαιότερου Μουσικοεκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδος. Ως Αρχιμουσικός έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα << Σταύρος Νιάρχος >> διευθύνοντας μεταξύ άλλων την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα της ποικίλης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Κρατική Ορχήστρα της Κύπρου. Έχει συνθέσει 150 πρωτότυπα έργα και έχει ενορχηστρώσει 960 έργα για μπάντα και άλλα μουσικά και φωνητικά σχήματα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί Πανελλήνια και στο εξωτερικό σε 17 χώρες (Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη).

     Ο Σπύρος Προσωπάρης είναι νυμφευμένος με την Μαρία Τσεβρενίδου, η οποία είναι επαγγελματίας μουσικός, καθηγήτρια κόρνου. Έχει δύο εξαιρετικά παιδιά, τον Χρήστο και την Ιωάννα. Η Φιλαρμονική, αποτελεί για τον ίδιο τρόπο ζωής, αποτελεί το δεύτερό του σπίτι που πολλές φορές παίρνει την θέση του πρώτου. Τα συναισθήματά του είναι τύχη και ευλογία όπου βρίσκεται στην θέση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, ενός ιδρύματος όπου ήδη μετράει 183 έτη αδιάκοπης ζωής. Η ευθύνη είναι τεράστια τόσο για το καλλιτεχνικό, όσο και για το εκπαιδευτικό έργο το οποίο πραγματοποιείται με την συνεργασία εκλεκτών συναδέλφων του μουσικών και καθηγητών, αλλά και της Διοικητικής Επιτροπής. Οι μελλοντικοί του στόχοι σχετίζονται με την Φιλαρμονική και με σημαντικές και σπουδαίες καλλιτεχνικές προκλήσεις που έχουν στόχο να ανεβάσουν το δυνατόν ακόμη πιο πολύ το επίπεδο της.

ℹ️ Εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα << Η Κέρκυρα Σήμερα >>, με θέμα #Επτανησιακέςπροσωπικότητες 
📆 Κάθε Τετάρτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις