Πάνος Αραβαντινός


Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

     Ο Πάνος Αραβαντινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1886 αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν ζωγράφος, σκηνογράφος. Αρχικά σπούδασε στο Πολυτεχνείο, απογευματινά μαθήματα ζωγραφικής. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ταξίδεψε στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές, εκεί συναντήθηκε με τον Δημήτρη Γαλάνη, με την βοήθεια του οποίου άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα του στα γαλλικά περιοδικά. Το 1908 επέστρεψε στην Αθήνα όπου γνώρισε τον Σπύρο Σαμάρα που αναγνώρισε την αξία του και διέδωσε το έργο του. Ήταν άγαμος και άτεκνος. Ο Αραβαντινός δημιούργησε σκηνικά και κοστούμια για έναν αριθμό παραστάσεων. Ανάμεσά τους ήταν η γνωστή τότε επιθεώρηση «Ξιφίρ Φαλέρ». Επίσης σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για τρεις οπερέτες του Σαμάρα (τα σκηνικά για την οπερέτα «Ο πόλεμος στον πόλεμο» είχαν κατασκευαστεί στη Γερμανία, προκαλώντας το θαυμασμό και το ενδιαφέρον για το έργο του Αραβαντινού).

     Το 1910, ο Αραβαντινός βραβεύτηκε για το έργο «Το προσκύνημα των Μάγων» από τις Ακαδημίες του Βερολίνου και Μονάχου. Το 1912, επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε μέρος στις μάχες στα μέτωπα των Βαλκανικών πολέμων. Απεβίωσε στο Παρίσι στις 4 Δεκεμβρίου 1930.

     Το 1982, ιδρύθηκε στον Πειραιά Μουσείο ζωγραφικής Πάνου Αραβαντινού που εκτίθενται 1300 έργα σε μόνιμη έκθεση τα οποία τα είχε κληροδοτήσει ο ίδιος στον Δήμο Πειραιώς.

Πηγές: Μουσείο Σκηνογραφίας Πειραιά Πάνου Αραβαντινού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις