Ιάκωβος Πολυλάς


Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

     Ο Ιάκωβος Πολυλάς γεννήθηκε στις 1η Οκτωβρίου 1825, στην Κέρκυρα και ήταν λογοτέχνης, κριτικός και πολιτικός. Καταγόταν από παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν γιός του Γεωργίου Πολυλά ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου και της Ελένης Βούλγαρη, απόγονου της γνωστής κερκυραϊκής αρχοντικής οικογενείας Βούλγαρη. Ο Πολυλάς μαθήτευσε δίπλα στην μητέρα του από αρκετά μικρή ηλικία τα πρώτα γράμματα, αρχαία ελληνικά και ξένες γλώσσες. Ο Πολυλάς, απέκτησε μια πολύ φιλική αλλά και συναδελφική σχέση με τον Διονύσιο Σολωμό, τον οποίο επισκέπτονταν συχνά, στο σπίτι του στην Κέρκυρα, έως το θάνατο της μητέρας του. Επιπλέον, διατηρούσε σχέσεις και με τον Ιούλιο Τυπάλδο. Ο Διονύσιος Σολωμός όσο περνούσαν τα χρόνια απομακρύνοταν από τον Πολυλά, σε σημείο να τσακωθούν και για αρκετό καιρός να μην έχουν σχέσεις, όμως από το 1847, ξεκίνησε η επανασύνδεσή του με τον Σολωμό και μέσω αυτού γνώρισε και πολλούς άλλους σημαντικούς λογοτέχνες όπως τον Στέλιο Μαρκορά, τον Γεράσιμο Μαρκορά, τον Κάρολο Μάνεση, και τον Ιούλιο Τυλπάδο, οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα των Σολωμονικών ποιητών, της Επτανησιακής σχολής. Το λογοτεχνικό του έργο είναι μικρό, περισσότερο έκανε μεταφράσεις και είχε τον ρόλο του κρητικού. Περιλαμβάνει επίσης τρία σονέτα για τον Σολωμό με τίτλο « η Ωδή εις τον θάνατον του Διονύσιο Σολωμού». Το πεζογραφικό του έργο περιλαμβάνει τρία διηγήματα ηθογραφικού περιεχομένου: << Ένα μικρό λάθος >>,  << Η συγχώρεσις >> και << τα Τρία φλωριά >>.
Παντρεύτηκε την Αιμιλία Σορδίνα, το 1847. Το 1851 μετέβησαν στην Ιταλία λόγω σοβαρής ασθένειας της συζύγου του, η οποία απεβίωσε κατά το έτος 1854, στην Ιταλία. Τρία χρόνια αργότερα απεβίωσε και ο Διονύσιος Σολωμός. 
     Στον τομέα της πολιτικής, ο Ιάκωβος Πολυλάς ήταν υποστηρικτής της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Το 1862 ίδρυσε έναν πολιτικό σύλλογο με την ονομασία << Αναγέννησις >> και μέσω αυτού του συλλόγου εξέδιδε σατυρικό φύλλο ο «Κώδων», το οποίο είχε σκοπό να γελοιοποιεί του πολιτικούς του αντιπάλους. Από το 1869 έως το 1879, εξελέγη βουλευτής τέσσερις φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο, υποστηριζόμενος από την Ριζοσπαστική παράταξη του Χαριλάου Τρικούπη. Στα 1892 εγκατέλειψε την πολιτική οριστικά. Ο Ιάκωβος Πολυλάς, λίγα χρόνια αργότερα, στις 5 Αυγούστου 1896 απεβίωσε στην Κέρκυρα.

Πηγές: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012 σ. 34, Corfuland (https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/iakobos-polylas-o-kerkyraios-idrytis-tis-eptanisiakis-sxolis.html), Βικιπαίδεια (http://www.potheg.gr/TT.aspx?lan=1&Type=WRITER&writerId=7710895&TextType=BIO)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις