Κωσταντίνος (Ντίνος) Θεοτόκης


Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

    Ο Ντίνος Θεοτόκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 13 Μαρτίου 1872 και ήταν γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας Θεοτόκη. Ήταν γιός του Μάρκου Θεοτόκη και της Αγγελικής Πολυλά. Σπούδασε στο εκπαιδευτήριο << Καποδίστριας >>, συνέχισε στο Κερκυραϊκό Γυμνάσιο και αργότερα μετέβη στο Παρίσι σε ηλικία 17 ετών και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης για πανεπιστημιακές σπουδές πάνω στα μαθήματα της φιλολογίας, των μαθηματικών, της ιατρικής και της χημείας χωρίς να λάβει κανένα δίπλωμα. Επιπλέον, αυτό που τον κάνει τόσο δημοφιλή ως προσωπικότητα, είναι ότι ήταν πολύγλωσσος από αρκετά νεαρή ηλικία, με πιστοποιημένα διπλώματα στις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, λατινικά, αρχαία περσικά, αρχαία ελληνικά, εβραϊκά καθώς και σανσκριτική. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1889 συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, χωρίς να τις ολοκληρώσει για οικονομικούς λόγους και κατέφυγε στην Βενετία, που γνώρισε την σύζυγό του, βαρόνη Ερνεστίνη φον Μάλοβιτς, την οποίαν παντρεύτηκε χωρίς την σύμφωνη γνώμη των γονέων του. Με την σύζυγό του απέκτησε μία κόρη. Το 1895, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, στον οικογενειακό πύργο των Καρουσάδων. Αφού σταθεροποιήθηκε στους Καρουσάδες, ασχολήθηκε με την δημοτική ποίηση και συνεργάστηκε με τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη. Επίσης, είναι αξιόλογος διότι ήταν εθελοντής της επανάστασης της Κρήτης, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, κατά το έτος 1896 και της Θεσσαλίας, το 1897. Κατά τον Ά Παγκόσμιο πόλεμο, έλαβε μέρος ως εθελοντής πάλι στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. 

    Ο Κωσταντίνος Θεοτόκης ασχολήθηκε και υποστήριξε τον σύλλογο για την χειραφέτηση των γυναικών, επιπλέον εντάχθηκε και σε πολλούς άλλους σημαντικούς συλλόγους. Υπήρξε σημαντικός δημοτικιστής και ήταν ένας εκ των ιδρυτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Απεβίωσε την 1η Ιούλιου του 1923, από καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 51 ετών.

Πηγές: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012 σ 44, Σαν Σήμερα (https://www.sansimera.gr/biographies/158)
       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις