Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια


Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

     Η Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1898 στην Αθήνα, καταγόμενη από την Κέρκυρα. Ήταν δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννου Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος. Έλαβε την απαιτούμενη μόρφωση, που λάμβανε κάθε γόνος αστικής οικογένειας της εποχής. Είχε κάνει δύο γάμους. Αρχικά, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο - Σπυρίδωνα Σκάρπα, κερκυραίο διπλωμάτη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες και χώρισε το 1928. Επτά χρόνια αργότερα, το 1935, παντρεύτηκε τον βιομήχανο και δήμαρχο Κερκυραίων Σταμάτιο Δεσύλλα, τον οποίον αντικατέστησε το 1956 μετά τον θάνατό του στο αξίωμα του δημάρχου, με επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν, λαμβάνοντας 5365 ψήφους. Η Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια, διετέλεσε δήμαρχος Κερκυραίων έως το 1959. 

     Ως τελευταία απόγονος της οικογένειας, είχε στην κατοχή της, την αγροικία της οικογένειας Καποδίστρια, στην περιοχή των Ευροπούλων, την οποίαν δώρισε το 1979, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, την Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας και την Εταιρία Κερκυραϊκών Σπουδών, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί μουσείο, εις μνήμην του πρώτου κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, με μόνιμη έκθεση τις προσωπογραφίες, τα έπιπλα και τα γενικότερα υπάρχοντα της οικογένειας Καποδίστρια. Η Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια, απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 1980.   

Πηγές: Corfuland (https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/h-maria-desylla-deyteri-ellinida-gynaika-dimarxos-sti-sygxroni-elliniki-istoria.html)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις