Στέφανος Δολιανίτης
Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης
Ο Στέφανος Δολιανίτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1929 και ήταν αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος. Ήταν γιός του Σωκράτη Δολιανίτη και της Αγγελικής Δολιανίτη - Τρούσα. Τον Οκτώβριο του 1944, εγγράφηκε στην Φιλαρμονική Μάντζαρος στα μαθήματα της θεωρίας και επίσης έλαβε το κλαρίνο ως μουσικό του όργανο και μαθήτευσε υπό τον Χρήστο Δαπέργολα. Το 1947, σε ηλικία 18 ετών, μετέβη στην Αθηνά όπου θα υπηρετούσε στρατιωτική του θητεία. Παράλληλα με την στρατιωτική του θητεία, παρακολουθούσε μαθήματα στο Ωδείο των Αθηνών, έχοντας δάσκαλο τον Κερκυραίο Σπύρο Λαζάρου. Στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα επέστρεψε το 1951 αφού απολύθηκε από την αεροπορία. Από τον Απρίλιο του 1955 ορίστηκε βοηθός δασκάλου των ξύλινων οργάνων. Τον Οκτώβριου του επόμενου έτους, ορίστηκε επαναλήπτορας. Εν συνεχεία, το 1957, ανέλαβε βοηθός του υπαρχιμουσικού και ανέλαβε την εποπτεία των σχολών και την διδασκαλεία των << μικρών σχολείων >> της φιλαρμονικής. Μετά το 1958 και αφού είχε αναλάβει υπαρχιμουσικός της Εταιρείας, φοιτούσε στο Εθνικό Ωδείο, ενοργάνωση και διεύθυνση μπάντας από το οποίο αρίστευσε το έτος 1960. Την θέση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μαντζάρου, ανέλαβε στις 14 Δεκεμβρίου 1960. Ο Δολιανίτης, ως Αρχιμουσικός βελτίωσε σε αρκετά μεγάλο επίπεδο την μουσική απόδοση της μπάντας. Στο κινηματοθέατρο Παλλάς (1960 - 70), η Φιλαρμονική παρέθετε εκεί χειμερινές συναυλίες, υπό της διεύθυνσης του Στεφάνου Δολιανίτη. Επιπλέον, είχε διευθύνει την Φιλαρμονική του Πλεβέν στην Βουλγαρία, με σολίστ τον τρομπετίστα Σωκράτη Άνθη. Είχε συνθέσει το εμβατήριο << Μάντζαρος >>, το οποίο παιανίζει από την Φιλαρμονική και στις ημέρες. Επιπρόσθετα, ο Δολιανίτης από το έτος 1972 είχε καθιερώσει και το γνωστό σε όλους μας έθιμο των Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, την παραμονή των Χριστουγέννων σε διάφορα της παλαιάς μας πόλης καταλήγοντας στην πλατεία δημαρχείου. Ο Στέφανος Δολιανίτης απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου 2009.
(Ο Στέφανος έγραψε μόνος του το σενάριο της ζωής του, έστησε αυτός τα σκηνικά, επέλεξε ο ίδιος έργο ζωής, τα ίδια βήματα θα ακολουθούσε, την ίδια πορεία θα χάραζε με τις ίδιες ανάσες, με τα ίδια πρόσωπα, αναφέρει η κόρη του στην περίληψη του βιβλίου << Στέφανος Δολιανίτης, Ογδόντα χρόνια ζωής σε δώδεκα μήνες >> (Λίνα Δολιανίτη - Πετσάλη)
(Επετειακή έκδοση του έτους 2019, εξαιτίας της συμπλήρωσεως των 10 ετών από την απουσία του Στέφανου Δολιανίτη)Πηγές: << Στέφανος Δολιανίτης, Ογδόντα χρόνια ζωής σε δώδεκα μήνες >> (Λίνα Δολιανίτη - Πετσάλη), << Του Στεφάνου Δολιανίτη >> (Γιώργου Ζούμπου) (https://www.corfuhistory.eu/?p=15848)
Ευχαριστούμε πολύ για την ουσιαστική βοήθεια την κα Λίνα Δολιανίτη - Πετσάλη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σας, έχουμε λάβει το μήνυμά σας και ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας.
Κερκυραίων Ιστορία