Ανδρέας Μουστοξύδης

Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 

     Ο Ανδρέας Μουστοξύδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 6 Ιανουαρίου 1785. Ήταν κερκυραίος πολιτικός και λόγιος του 19ου αιώνος. Σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβας, επιπλέον έλαβε τον τίτλο του νομοδιδάκτορα το 1805. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Κέρκυρα. Ανέλαβε θέση καθηγητή, διδάσκοντας Φιλολογία, Ιταλικά και Λατινικά στην σχολή Τενέδου. Κατά την διάρκεια που εργάζονταν ως καθηγητής ασχολήθηκε με την ιστορία, δημοσιεύοντας κάποια ιστορικά κείμενα. Αυτή του η ασχολία εντυπωσίασε πολλούς γερουσιαστές της εποχής με αποτέλεσμα να απονεμηθεί στον Μουστοξύδη ο τίτλος του << Ιστοριογράφου των Ιονίων Νήσων >>. Είχε μυηθεί στην τεκτονική στοά Φοίνιξ της Κέρκυρας. Αργότερα έμεινε για ένα χρονικό διάστημα στο Μιλάνο και την Βενετία όπου μελετούσε το αρχείο σχετικά με την Κέρκυρα σε βιβλιοθήκες, που διέθεταν αυτές οι δύο πόλης. Υπήρξε μέλος της αυτοκρατορικής ακαδημίας του Παρισιού, των Βασιλικών ακαδημιών του Βερολίνου, του Μόναχου και του Τορίνο. Μετά από όλα αυτά τα αξιώματα που έλαβε, συναντήθηκε με τον Ι. Καποδίστρια στην Ζυρίχη, όπου εκεί γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι.

     Αφού απελευθερώθηκε η Ελλάδα και επέστρεψε ο  Καποδίστριας, ο Μουστοξύδης προτιμήθηκε για να αναλάβει την διεύθυνση της σχολής της Αίγινας αλλά και να αναλάβει να οργανώσει την παιδία της Ελλάδας και αφού επισημοποιήθηκε ο τίτλος του έκαναν επίσημη πρόταση να αναλάβει υπουργός Παιδείας του κράτους. Επιπροσθέτως, ανέλαβε διευθυντής των εφημερίδων << Πατρίς >>, << Αιγιναία >>, << Ο Ελληνικός Ταχυδρόμος >>. Το 1833 εκλέχθηκε αντιπρόσωπος και αργότερα γερουσιαστής του τέταρτου Κοινοβουλίου και αρχηγός της αντιπολίτευσης και το 1849 ομόφωνα ψηφίστηκε Πρόεδρος της Βουλής, θέση την οποίαν δεν αποδέχθηκε με μετριοφροσύνη. Αφού έληξε η θητεία του κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων από το εθνικό μουσείο αλλά μετά από ένα δικαστήριο που διεξήχθη, θεωρήθηκε αθώος. 

     Απεβίωσε στις 17 Ιουλίου 1860 στην Κέρκυρα και ετάφη στην μονή πλατυτέρας μαζί με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τιμήθηκε με τα παράσημα: του τάγματος των Αρχ. Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου από τον βασιλιά της Αγγλίας, των αγίων Μαυρίκιων και Λαζάρου από τον βασιλιά του Πεδεμονίου και τον χρυσό σταυρό του Σωτήρος από τον βασιλιά Όθωνα της Ελλάδος.   

Πηγή: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012 σ. 25, Kapodistrias Info (https://www.kapodistrias.info/moustoksidis-andreas)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις