Νικόλαος Χαλικιόπουλος - Μάντζαρος

 
Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης  

     Ο Νικόλαος - Χαλικιόπουλος Μάντζαρος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 26 Οκτωμβρίου 1795 και ήταν συνθέτης, αλλά και ιδρυτικό μέλος της Επτανησιακής Σχολής. Κατάγονταν από μία εύπορη και αρχοντική οικογένεια του νησιού έχοντας πατέρα τον Ιάλωβο Χαλικιόπουλο - Μάντζαρο, νομικό και μητέρα την Ρεγγίνα Τουρίνη ποιήτρια και μουσικό. Ο Μάντζαρος, από νεαρή ακόμη ηλικία κληρονόμησε τον τίτλο του ιππότη, εφόσον είχε αποδοθεί πριν από κάποια χρόνια στον πατέρα του Ιάκωβο. 

     Σε ηλικία 8 ετών ο Μάντζαρος άρχισε να δεικνύει ενδιαφέρον για την μουσική και λαμβάνοντας από την μητέρα του κάποια εισαγωγικά μαθήματα πιάνου και θεωρίας, τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε πιο σύνθετα μαθήματα πιάνου με τον μουσικοδιδάσκαλο Ιερώνυμο Πογίαγο και στα 14 του χρόνια συνέχισε με τον αδελφό του Στέφανο Πογιάγο, ξεκινώντας μαθήματα βιολιού. Επίσης, μαθήτευσε δίπλα στον ξακουστό για την εποχή μουσικοδιδάσκαλο ιταλικής καταγωγής Μπαρμπάτι σε ηλικία 15 ετών. 

     Παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών, εν έτη 1813 την Μαριάννα Ιουστινιάνη (μοναχοκόρη του δούκα Αντωνίου Μερκάντε Ιουστινιανη) και απέκτησαν τρείς κόρες και δύο γιούς. Ο έγγαμος βίος του δεν τον εμπόδισε στο να συμμετέχει και να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις τις Ευρώπης. Η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες τις Ευρώπης στην οποία ανέβασε έργα και έμεινε για μεγάλο μέρος της ζωής του εκεί. 

     Κατά το έτος 1840 και πιο συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, ίδρυσε μαζί με άλλους Κερκυραίους της εποχής την Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας της οποίας ανέλαβε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ισόβιος καλλιτεχνικός διευθυντής. 

     Στις 29 Μαρτίου 1872, ο Μάντζαρος έπεσε σε κώμα κατά την διάρκεια μαθήματος και τελικά πέθανε στις 12 Απριλίου του ιδίου έτους. Απεβίωσε εντελώς φτωχός από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς όλα τα μαθήματα τα οποία παρέδιδε ήταν δωρεάν και δώρισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Έχει ταφεί στο Ά Νεκροταφείο της Κέρκυρας. Είχε τιμηθεί από το Τάγμα του Σωτήρος.    

Πηγή: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012 σ. 107, Σαν Σήμερα (https://www.sansimera.gr/biographies/1048)     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις