Δημήτριος Δαπέργολας



Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης
 
     Ο Δημήτριος Δαπέργολας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Μαΐου 1946 και ήταν μουσικός. Ο Δημήτριος Δαπέργολας κατάγονταν από την Κέρκυρα. Παράλληλα με την εγκύκλια παιδεία του έμαθε αρμόνιο από τον καθηγητή μουσικής Γεράσιμο Ρομποτή και εντρύφησε στην εκκλησιαστική χορωδία την οποίαν διηύθυνε κι΄ όλας, λόγω ότι ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σε ηλικία είκοσι ετών δούλευε ως μαέστρος της μοντέρνας ορχήστρας και ταυτοχρόνως σπούδαζε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, μαθητεύοντας από τον Γερμανό πιανίστα Αλέξανδρο Τουρνάισεν. Στο Ωδείο διδάχθηκε μουσική μορφολογία και ιστορία της μουσικής από τον μαέστρο Αντίοχο Ευαγγελάτο. Το 1975, μετέβη στο Βέλγιο που ήδη είχε γίνει δεκτός από το Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών σπουδάζοντας ενορχήστρωση, μουσική αλλά και διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας. Τον Δεκέμβριο του 1979, ολοκληρώνοντας με έπαινο τις σπουδές του στο Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών, απέκτησε τον τίτλο του διευθυντού της συμφωνικής ορχήστρας του Βασιλικού Ωδείου. Τον ίδιο μήνα επέστρεψε στην Κέρκυρα και διορίστηκε σε θέση μόνιμου καθηγητού στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, ενώ ένα έτος αργότερα το 1980, ανέλαβε καθηγητής στο Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, παραδίδοντας μαθήματα πιάνου και ανώτερα μουσικά θεωρητικά. Ο Δαπέργολας, το 1981 έλαβε μέρος σε συνέδρια ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Κέρκυρας. Επιπρόσθετα έλαβε μέρος σε συνέδρια του Δήμου Κερκυραίων. Κατ' εντολής της δημοτικής αρχής του 1981, ο Δημήτριος Δαπέργολας συνέστησε αλλά και διεύθυνε στην συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων. Τέλος, διετέλεσε διευθυντής της φιλαρμονικής της Άνω Κορακιάνας '' Σπύρος Σαμάρας'' και διευθυντής της εκκλησιαστικής χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας. Ο Δημήτριος Δαπέργολας απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου 1996, λόγω σωματικών και ψυχικών διαταραχών που υπέστη η υγεία του.


Πηγές: Βικιπαίδεια (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%82)

Σχόλια

  1. Νομίζω ότι χρειάζεται και μια αναφορά στο συνθετικό του έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Η παρατήρησή σας είναι πολύ σωστή, όμως δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για το συνθετικό του έργο και ως εκ τούτου, επιλέξαμε να μην κάνουμε κάποια σχετική αναφορά στο θέμα, διότι πιστεύουμε ότι σε καλλιτέχνες διεθνούς φήμης χρειάζεται εμπεριστατωμένη ιστορική τεκμηρίωση η οποία στην παρούσα περίπτωση δεν υπάρχει!
    Κακαβάκης Βασίλειος, υπεύθυνος ιστοσελίδος Κερκυραίων Ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Γεια σας, έχουμε λάβει το μήνυμά σας και ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας.
Κερκυραίων Ιστορία

Δημοφιλείς αναρτήσεις