Ο ποιητής της ''Λήθης''


 Επιμέλεια: Μαρία Μελέντη

     ... Θυμούμαι, πως ο Παλαμάς με πήρε μαζί του και με παρουσίασε στον ποιητή της "Κέρκυρας", της "Λήθης" και τόσων άλλων εξαίσιων έργων. Μας δέχθηκε στο σαλόνι του ξενοδοχείου, έχοντας στο πλάι του ένα μαυροδεμένο νέο, σχεδόν έφηβο, κατσούφη, με κατεβασμένα μάτια και ματσουλώντας το επάνω του χείλος.
_Σας παρουσιάζω, μας είπε, αφού μας έσφιξε το χέρι εγκάρδια και γελαστά, το κύριο Ντίνο Θεοτόκη, το φίλο μου.
Τίποτα δεν προδίκαζε απάνω στα χαρακτηριστικά του τελευταίου, τον συγγραφέα που θα τιμούσε τα ωραία γράμματα, με έργα τόσο χρωματισμένα και δυνατά όσο είναι ο "Κατάδικος", η "Τιμή και το Χρήμα" και τα άλλα του πεζογραφήματα. Τα τόσο πρωτότυπα και με τόση τέχνη διαγραμμένα, σε πρόσωπα και πράγματα και περιγραφές, ιστορήματα. Με τον Θεοτόκη με συνέδεσε αργότερα μια εγκάρδια σχέσι και αμοιβαία εκτίμησι. Αλλά γιαυτό θα γράψω όταν σχεδιάσω το πορτραίτο του.
Το Μαβίλη δεν τον ξαναείδα, όπως γράφω και παραπάνω, ποτέ, τον παρακολούθησα όμως νοερώς ύστερα, στα σονέτα που δημοσίευε κάθε τόσο στην "Τέχνη", το περιοδικό του Χατζόπουλο, στον περίφημο λόγο του στην Βουλή, διαβάζοντάς τον, εναντίον των γλωσσαμυντόρων, στην πολεμική του σταδιοδρομία, την καταπλήσσουσα με το μεγαλείον της και στον ηρωικό του θάνατο, που του χάρισε την αθανασία. Από την μοναδική εκείνη συνάντησί μας, διατηρώ στη μνήμη μου την εικόνα του _μία παρουσία βασιλικιά, μαζί και ταπεινού ανθρώπου...

Πηγή: Μιλτιάδης Μαλακάσης, Άπαντα, τ. 2ος, Αθήνα 1964, σ. 623.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις